Tekstdichter

Het schrijven van een tekst voor een liedje is een vak apart. In tegenstelling tot moderne poëzie of proza, waarbij iedere nieuwe hersenspinsel gerust de vorm en inhoud mag overnemen, zit je bij het schrijven van een songtekst vaak vast aan muzikale progressies, vooraf bepaalde ritmische patronen, klankvoorkeuren en een gewilde mate van meezingbaarheid. Ook heb je vaak te maken met de “catchfrase” of “punchline” die het refrein op sleeptouw moet gaan nemen, iets dat in poëzie of een essay al snel herhalend en daardoor ridicuul kan klinken. In muziek klinkt “herhaling” vaak heerlijk en opent het de mogelijkheid voor de zanger/es om er subtiele betekenisverschillen aan te geven. Het is dus een flink gepuzzel soms, wat het erg leuk maakt om te doen. Je schrijft namelijk niet om alleen een tekst kloppend te maken, maar om met name om de muziek te bevrijden. Het liedje moet uiteindelijk kunnen opstijgen door een tekst. De woorden moeten vleugels geven.

Ben je op zoek naar een tekstdichter voor een liedje? Ben je professioneel artiest, theatermaker, filmmaker, documentairemaker of op een andere professionele manier met songwriting bezig? Neem gerust contact op met Maarten via maartenamesz@gmail.com. Wie weet kan ik wat voor je betekenen. Ook voor de complete songwriting (compositie) kan ik helpen. In zowel de Nederlandse als de Engelse taal kan ik songteksten schrijven.

Voor een documentaire over de Ten Kate Markt in Amsterdam schreef ik het liedje “Oh het is hier zo mooi”. Ik kreeg de interviews te horen die de documentairemaaksters hadden gedaan met de marktkooplui, wat op zich al een feest was. Het ging de kooplui met name om de vrijheid van het werken op de markt en om het marktgevoel, iets dat lastig uit te drukken was, maar veel te maken had met de verschillende soorten mensen die uit de buurt weer naar de markt trokken. In de ondertonen van de kooplui zat veel gelatenheid, terwijl ze ook wel optimistisch waren. Ze misten van alles en wilden van alles, maar waren toch ook heel tevreden met hoe het ging. Ironisch genoeg kwamen velen van hen niet eens uit Amsterdam, maar voelde de buurt wel als hun thuis. Ze waren daar ook vaker dan in hun eigen buurt.

De documentairemaaksters hadden een heldere invalshoek en strategie Ze wilden in het specifiek de gentrification en in het algemeen de veranderingen van stad laten zien aan de hand van verhalen van marktkooplui. De markt was dus de constante in een veranderende stad en de buurt was het empirisch toneel van dit schouwspel. Ook hadden ze een speciale, persoonlijke invalshoek. De opa en oma van één van de maaksters hadden zelf een leven lang op de Ten Kate Markt gestaan en keken met een behoorlijke weemoed en nostalgie terug hierop. Dit doorsijpelende verdriet kwam meteen bij me door. Ik hoorde een Willi Alberti-achtige stem “Oh het is hier…” zingen. In de “Oh” zat al het verdriet, de nostalgie, de wens, de schoonheid, de kwetsbaarheid, de liefde en de onmogelijkheid. Dat zou dus het refrein worden wist ik. De rest kon ik er omheen uitwerken.

Hier de tekst van “Oh het is hier zo mooi”.

Aan de hand van mijn pa liep ik over straat, in het donker, net iets te laat, we waren die ochtend al heel vroeg opgestaan.
Hier de hoek om, gingen we door, langs de mannen van staal en die zeiden in koor: “hee jongen, kom je helpen vandaag?”.
Hier ons plekkie, ons stekkie, ja hier voor het raam, bij de kroeg op de hoek waar de kissies al staan, en ja, we zien wel hoe het gaat.

Oh het is hier zo mooi, nooit wil ik meer gaan.
Oh het is hier zo mooi dit is, mijn buurt, mijn stad, mijn straat.

Het is anders, anders dan toen, ja de mensen, hebben een ander fatsoen, ze leven nu allemaal veel meer langs elkaar.
Het is ieder voor zich en wat koop je ervoor, een praatje, vindt nauwelijks gehoor, het is inpakken wegwezen, doorlopen maar.
Toch is het nog waar jezelf voor gaat, de vrijheid is hier altijd en het leven, trekt hier nog door de straat.
Zie het maar aan, ze komen en gaan, ja al die soorten mensen, en iedereen zoekt naar een eigen bestaan.

Oh het is hier zo mooi, nooit wil ik meer gaan.
Oh het is hier zo mooi dit is, mijn buurt, mijn stad, mijn straat.


Top